Wie herkent het niet, je kijkt in de spiegel en wat je ziet bevalt je niet helemaal. Er scheelt iets aan, het is te gewoon en er moet iets veranderen. Je wilt uitzoeken wat je beter staat en wilt dat het liefste proberen met een andere kleur ogen en een andere kleur haar. Helaas heb je lenzen nodig, je hebt namelijk niet hele goede ogen. Voor mensen met slechte ogen die graag een andere kleur willen proberen, zijn er kleurlenzen op sterkte ontwikkelt. Deze kun je ook in om je zicht te verbeteren en daarnaast zorgen ze voor afwisseling in je uiterlijk. Een keertje proberen waard! 

Slechte ogen

De definitie van slechte ogen is lastig vast te stellen. We spreken eerder van een afwijkende werking van 1 van de ogen of van allebei de ogen. De afwijkende werking van de ogen kunnen we in 3 thema’s onderverdelen. Je kunt bijziend zijn. Dat houdt in dat je slecht kunt zien in de verte. Bij mensen met bijziendheid is het oog meestal langer dan normaal, daardoor wordt het beeld verdeeld geprojecteerd op het netvlies en kun je het niet duidelijk waarnemen. Naast bijziendheid bestaat ook verziendheid. Wanneer je verziend bent, kun je dichtbij niet goed zien. Dat komt omdat het oog niet in staat is om voldoende te accommoderen. Hierdoor wordt het beeld als het ware achter je netvlies weergegeven en neem je het niet goed waar. Als laatste spreken we van astigmatisme. Bij astigmatisme heeft het oog een optische afwijking.

Lenzen

Deze drie afwijkingen zijn over het algemeen goed te verbeteren met een bril of lenzen. Wanneer je bijziend bent, heb je het meeste baat bij minglazen. Het voorvoegsel ‘min’ verwijst naar de soort lens. Deze minglazen of minlenzen, divergeren het beeld dat binnenvalt. Dat wil zeggen dat ze zorgen dat de lichtstralen van het beeld uiteen vallen waardoor ze breder het oog binnen komen. Omdat het oog langer is dan normaal, zullen de divergerende lichtstralen op 1 punt op het netvlies geprojecteerd worden. Verziendheid wordt behandeld met plusglazen of pluslenzen. De lens van de plusglazen convergeert de lichtstralen. Hij brengt ze dichter bij elkaar waardoor de stralen in 1 punt op het netvlies geprojecteerd worden. Voor astigmatisme kun je zowel plus – als minglazen gebruiken. 

Kleurlenzen

Kleurlenzen zijn een bepaald soort lenzen die je ogen een andere kleur geven. Een kleurlens kan, naast het geven van een heel andere kleur, ook je eigen iriskleur versterken. Je eigen kleur blijft dan zichtbaar, maar hij wordt versterkt. Bij lichtblauwe ogen krijg je dus felblauwe ogen. Het is belangrijk om een lens te dragen die goed past, ookal gebruik je hem alleen om je uiterlijk te veranderen. Een niet passende lens kan letsel aan het oog veroorzaken. Schaf daarom goede kleurlenzen aan. Kleurlenzen zijn niet alleen handig en leuk om je uiterlijk een keer te veranderen, het kan ook andere doelen hebben. gekleurde lenzen zijn immers makkelijker om te vinden in je lenzenvloeistof dan doorzichtige lenzen. Daarnaast kunnen gekleurde lenzen nodig zijn na een operatie of een ongeluk waarbij een stuk van het oog of het hele oog is beschadigd.